CASUS

De volgende casus is een voorbeeld van hoe een behandeltraject in mijn praktijk zou kunnen verlopen.

Robbert komt in mijn praktijk omdat hij slecht slaapt.

De eerste behandeling
Omdat dit de eerste keer is dat Robbert in mijn praktijk is, begin ik met een intakegesprek, waaruit het volgende blijkt: Robbert is 35 jaar. Zijn slaapproblemen begonnen 1,5 jaar geleden. De laatste 2 maanden wordt hij ’s nachts bijna elk uur wakker en valt dan weer moeilijk in slaap. Overdag heeft hij daardoor veel minder energie. Op zijn werk heeft hij te maken met deadlines, die hem veel stress opleveren. We bespreken ook zijn bewegings- en voedingspatroon.
Na het gesprek start ik de behandeling. Robbert heeft nooit eerder shiatsu therapie ondergaan en hij is wat onrustig tijdens deze eerste behandeling. Hij is geneigd veel met mij te praten, hij heeft moeite om stil te liggen en hij kan niet volledig ontspannen.
Voordat hij naar huis gaat, geef ik hem een paar ontspanningsoefeningen en wat tips over voeding die de nachtrust bevorderen.

De tweede behandeling
Twee weken later hebben we weer een afspraak. Robbert vertelt dat hij na de vorige behandeling drie nachten op rij heel diep heeft geslapen. Daarna sloop het ’s nachts wakker worden er weer langzaam in.
Robbert weet nu wat hij kan verwachten tijdens de behandeling en ik merk een veel grotere ontspanning in zijn lichaam. Hij ligt stil, hij praat niet, zijn ademhaling is veel rustiger en hij valt zelfs even in slaap.

De derde behandeling
Na twee weken komt Robbert weer in mijn praktijk. “Ik keek echt uit naar de shiatsu!” vertelt hij mij. De eerste week na de vorige behandeling sliep hij best goed. Geen nachten van aan één stuk doorslapen, maar hij werd veel minder vaak wakker dan hij gewend was en viel vrij snel weer in slaap. De week daarna had hij een paar deadlines op zijn werk en werden de nachten slechter.

De vierde t/m achtste behandeling
Als Robbert voor de vierde keer bij me komt, heeft hij een terugslag. Eigenlijk heeft hij geen enkele fatsoenlijke nacht gehad sinds de vorige behandeling. Daar baalt hij verschrikkelijk van, want hij vond het juist de goede kant opgaan. Ik leg hem uit dat ik nog steeds vind dat hij de goede kant op gaat. Maar dat hij wel moet beseffen dat zijn slaapklachten 1,5 jaar oud zijn, en dat je dat niet in een paar weken kan wegpoetsen.

Na de behandelingen die volgen gaat het steeds wat beter. Na elke behandeling volgen er steeds meer goede nachten. Ook neemt zijn vertrouwen toe: hij kan het dus tòch nog, lekker slapen.

Vanaf de zevende behandeling wordt Robbert nog maar 1 à 2 keer per nacht wakker en hij valt dan snel weer in slaap. Robbert voelt zich een stuk energieker dan toen hij voor het eerst bij me kwam. Robbert en ik zijn het erover eens dat dit een mooi moment is voor hem om weer ‘op eigen benen te staan’.